www.dershane.egitimi.com  :::  üniversite hazırlık portalınız   :::
    
:::   ÜCRETSİZ ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK PORTALINIZ.   :::                "  www.dershane.egitimi.com  "                    Hazırlayanlar : Şenol İSMAİLOĞLU   -   İffet  İSMAİLOĞLU
 Bugün:

MESLEK REHBERİ

ÜNİVERSİTE REHBERİ

YURT REHBERİ

BURS REHBERİ

ASKERİ OKULLAR

YATAY-DİKEY GEÇİŞ

Ö.S.S. PUAN HESABI

 O.Ö.B.P.  HESABI

 Ö.S.S.  SINAVINA

 KALDI

  

 

  

LİSANS PROGRAMLARI

 

MATEMATİK VE DOĞAL BİLİMLER

Astronomi ve Uzay Bilimleri

                                      Programın Amacı
Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.

                       Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.

                                     Gereken Nitelikler
Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.

                Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir.

Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.

                                       Çalışma Alanları
Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.

  LİSANS PROGRAMLAR                                                                                  ÖNLİSANS PROGRAMLARI

 

 

ANA SAYFA
           

  Copyright © 

dershane.egitimi.com,